General

 


MATRASSEN


Omdat slapen voor héél veel slachtoffers van ongevallen één van de moeilijkste processen is, heb ik gemeent om daar een informatiepagina voor in te moeten richten.

Zelf slaap ik (inmiddels) op een traagschuim matras.Ik kan je wel wat meer info verstrekken over matrassen gezien het zo`n 10/15 jr mijn werk is geweest, en zelf al geruime tijd met rug klachten zat, en sinds mijn ongeluk met enorme nek en hoofd problemen zit. Bovendien lijd ik daarnaast óók nog eens aan ME/CVS ofwel Chronisch Vermoeidheid Syndroom. Ik weet wat het is om niet te kunnen slapen van de pijn en op te staan met een lichaam wat nog vermoeider uit bed komt als dat het de avond er voor er in gegaan is.
Bovendien weet ik als geen ander dat het gros van de beddenspeciaal zaken niet geheel belangeloos, producten aanpraten. Vandaar hier een uitgebreid en onafhankelijk verhaal over matressen !

Ten eerste moet een matras de juiste tegendruk geven.
Juist betekend, de juiste hardheid en vooral de juiste verdeling van druk !
De juiste hardheid gerelateerd aan je totale gewicht.
De juiste drukverdeling, omdat ieder deel van het lichaam een ander gewicht en dus ook andere druk op de ondergrond uitoefend.

Ten tweede moet het matras naast boven omschreven eigenschappen ook een stabiliserende werking hebben.Ten derde is comfort in combinatie met punt 1 en 2 van belang.

3 HOOFD GROEPEN
1
Schuim matras onder te verdelen in categorie A en B en Tempure
2
pocketvering matras
3
vloeistof matras

 

Uitleg groepen:

1 SCHUIMmatrassen

Over het algemeen zijn schuimmatrassen in diverse dikte en sterkte verkrijgbaar. Waar je op moet letten is het SM getal = Soortelijke Massa = gewicht grondstoffen per m³
Dit bepaald de dichtheid van het matras en dus ook de tegendruk.
Dit heeft NIETS te maken met duurzaamheid want een polyether matras met een SM van 45, is beslist niet zo duurzaam als een koudschuimmatras met een SM van 40. Laat je vooral NIETS wijsmaken !

Categorie A=polyether matras (polyurethaanschuim)

Deze matrassen zijn zoals de naam al zegt, gevuld met polyether schuim.
Dit zijn de goedkoopste en slechtste schuim matrassen die er zijn !
Deze geven slechts korte tijd een beetje tegendruk, gaan zweten en houden het vocht te lang vast, gaan verpulveren.
Om goede condities te behouden dienen deze matrassen binnen 5 tot max. 10 jaar vervangen te worden.
Conclusie:
Je kan dan nog beter op de harde grond gaan liggen!


Categorie B= Koudschuim matras (schuimrubber)

Deze matrassen zijn schuimmatrassen met olie als grootste bestanddeel en voeld dan ook vettig/stroef aan. Deze matrassen zijn veel veerkrachtiger en houden hun sterkte langduriger vast. Gaan minder snel zweten omdat ze vocht afstoten (olieproduct). Ze zijn een heel stuk stabieler dan Polyether matrassen en bieden dus ook meer stabiliteit. Daar naast zijn ze een heel stuk slijtvaster dan Polyether matrassen en gaan met gemak 15 tot 20 jaar mee.
Conclusie:
Een goed en verantwoord matras.

TEMPURE:

Dit matras is de laatste jaren erg in opkomst. Ze zijn er al wat langer maar werden in eerste instantie gebruikt in de ruimtevaart en verplaatste hun terrein naar revalidatie centra etc. Gezien de eerdere prijs waren ze niet echt op de particuliere markt gericht. De laatste tijd zijn de prijzen wat gedaalt waardoor ze ook voor de consument aantrekkelijk zijn geworden. Ze zijn gemaakt van "traag"schuim, een variant op de "koud"schuim matrassen. Ze hebben in grove lijnen de zelfde eigenschappen als de hierboven vernoemde koudschuim matrassen. Er is echter één belangrijk verschil ! De tempure matrassen hebben een vertraagde werking. De cellen zijn compacter en lucht opname en afgifte gaat een stuk langzamer dan bij koudschuimmatrassen. Hierdoor word de stabiliteit enorm verhoogt.
Conclusie: Een uitstekend matras, je moet er wel de tijd voor nemen om er aan te wennen want in eerste instantie lijkt het erg hard aan te voelen. Daar bij komt dat draaien een stuk zwaarder gaat maar als het matras zich eenmaal weer ingesteld heeft op jou houding, merk je pas het echte comfort.

2 POCKETVERING

Deze matrassen worden vervaardigt uit spiraal veren. Deze zijn in patroon geplaats en verschillend van dikte (stugheid) om zo een zo optimale druk verdeling te verkrijgen. Ze hebben totaal andere eigenschappen dan schuimmatrassen. Ze ademen, zakken niet langzaam verder in, hebben een zomer en winter kant (afdek laag is aan een zijde dikker dan ander kant)
Je kan een pocketveren matras combineren met verschillende bodems nl spiraal, lattenbodem en pocketverenbak. In combinatie met de pocketverenbak worden ze ook wel boxpring genoemd. Helaas zie je steeds meer bakken waar spiraal veren in zitten of de zigzag veren uit de auto-industrie) Het is dus zaak dat je jezelf goed informeerd over de type veer die er in de onderbak zit omdat enkel de spiraal gevulde onderbak, meerwaarde bied tenopzichten van lattebodems en spiraalvering. De pocketverenbak geeft extra tegendruk aan het matras zodat deze optimaal zijn werking kan doen. Handige bijkomstigheid is dat het bed in totaal een stuk hoger komt en dus een betere in en uitstap geeft. Waar helaas te weinig naar gekeken word en juist héél erg belangrijk is voor mensen met rug en nek klachten!

Voorbeeld van een goed pocketveren matras
1.

2.
3.
4.
5.
2 x 3 cm HR 40 afdekking
- 7 comfortzones:
Hoofdzone.
Schouderzone.
Lendezone.
Heupzone.
 
Specificatie`s;
- 300 tonvormige veren per m2
- afritsbare tijk
- hardheid stevig
- 20 cm dik
- gewichtsklasse: tot 90 kg
- geschikt voor vlakke en verstelbare matrasdragers

Conclusie: Het pocketveren matras in combinatie met pocketverenbak (échte boxpring) op jou gewicht aangepast, is de ware Rolls Roys onder de matrassen. Nadeel is dat een op jou aangepast stel, behoorlijk prijzig is. Daar en tegen gaan ze wel 25 jaar mee.

3 VLOEISTOFgevulde matrassen:

We praten hier over waterbedden. De industrie kwam op gang vanuit Amerika. Het werd een ware hype en de fabrikant wist ze niet aangemaakt te krijgen. Ze sloegen zo ver op hol dat er zelfs stoelen werden gemaakt met water componenten. Echter na een paar jaar kwamen de tegenslagen en werden er grote rechtzaken tegen de fabrikant aangespannen. Het meest welvarende product van die tijd, bleek een grote cathastrofe. In Amerika daalde de verkoopcijfers net zo snel (of nog sneller) als dat ze gestegen waren. Zo zochten de fabrikanten hun uitweg naar Europa en werden wij als verkoop organisatie overspoeld met waterbedden.

Je kon geen beurs op gaan of je werd er op z`n Amerikaans mee dood gegooit. Ondertussen werd de vraag van klanten steeds groter en werd je mee gezogen in het geweld. We hebben alle waterbedden die we verkochten duidelijk afgeraden, maarja als een klant met een doktersadvies aan komt kan je weinig meer? Ook artsen werden nl gigantisch om de tuin geleid en zelfs omzet geboden.Uiteindelijk hebben we niks als klachten gehad van mensen die in eerste instantie dachten hun heil gevonden te hebben maar uiteindelijk steeds meer klachten kregen. De fabrikanten werkte aan betere stabilisatie etc. om maar te blijven duwen op de markt. Ze zijn dus sterk verbetert tenopzichte van de eerste ( ongestaniliseerde) uitvoering maar nogsteeds kunnen ze de traditionele matrassen in geen velden of wegen benaderen. Is ook wel logisch als je ziet aan wat voor eisen een "goed" matras moet voldoen.
Conclusie: Het grote voordeel van een waterbed is dat als je een waanzinnige afwijking hebt, dan neemt hij die vorm perfect aan. Het grote nadeel is, dat je lichaam NIET gestimuleerd word om een meer natuurlijkere houding aan te nemen. De klachten zullen uiteindelijk eerder toe gaan nemen op termijn, dan afnemen. Daar naast is het in en uit stappen van een waterbed voor iemand met rug en/of nek letsen een slechte bezigheid. Bovendien geeft het gevoelsmatig meer stabiliteit dan het in werkelijkheid geeft ! Om nog maar niet te spreken van het onderhoud en opmaken.

EINDCONCLUSIE:

Het beste ben je af met een op JOU afgestemde boxpring. Als zéér goed tweede alternatief zou ik kiezen voor een Tempure matras. Mocht de prijs een te groot dilemma zijn, zou ik toch zeker kiezen voor een op mijn gewicht afgestemd koudschuim matras. En als dat niet haalbaar is dan zou ik eerder nog een tweedehands pocketverenmatras (niet ouder dan een jaar of 6) kiezen op een alternatieve bodem, dan voor een polyether matras of een waterbed want deze laatste kosten veel en bieden minder dan het lijkt !

DE AANKOOP !

Heel belangrijk natuurlijk omdat je je geld maar één keer uit kan geven
Ga naar een beddenspecialist en vraag of je het bed naar keuze op proef mag gebruiken?
Een beetje specialist heeft “proef” bedden in huis en indien ze dat niet hebben, kunnen ze je op z`n minst het betreffende bed thuis bezorgen en laten gebruiken, desnoods met plastick bescherming er omheen. De matrassen zijn zo verpakt dat het plastick niet een dusdanig verstorende werking heeft dat het zijn functie verliest en indien dit wel het geval is, een opening in de vorm van een sneetje vaak voldoende en kan het matras toch niet bezweet of beschadigt raken. Een goed matras heeft nl een gewenningsperiode van tussen de 5 en 10 weken en een verkoper die weet waar hij over praat ,zal daar doorgaans geen problemen mee hebben. Je loopt de kans dat je bij zo`n beddenspecialist iets duurder uit te zijn doordat ze soms een matras meer af moeten schrijven maar je weet dan wel wat je koopt !!

SLOT
(kreeg haast de neiging om hier "gebed"neer te zetten)
Nog ff vol houden om serieus te blijven
Het is een lang verhaal geworden maar ik hoop dat jullie met dit onafhankelijk verhaal vooruit kunnen want slapen is vooral voor ons, van grootste belang !

Succes allemaal en hopelijk draagt dit relaas bij aan jullie nachtrust !

 
Laatste Update: 28 augustus 2011

NEW NEW NEW

Mijn laatste nieuwe initiatief is WikiTotall. Wikipedia letsel en letselschade

Whiplash Lotgenoten

Na een periode van bezinning, heb ik op 8 aug. 2008, besloten om het beheer van whiplashinformatie.nl geheel over te nemen. Om het voortbestaan van deze lotgenoten site óók voor de toekomst te kunnen blijven garanderen !

Onder de loep genomen !

Onder de loep ! Hier zijn acties / reacties te lezen van z.g. professionals. Noem het vreemd, absurd, crimineel of hoe je maar wilt. Feit is dat het genoeg zegt over de huidige maatschappij waar in we leven !

 

Copyright motorongeval.nl 2009. All Rights Reserved.
design and co-established by: modern-designer.nl